Opět vaříme s jídelnou!
Milí strávníci a vážení rodiče,
započal třetí měsíc roku 2023 a opět jsem si pro vás připravila dva recepty, které v naší jídelně vaříme.
Na úvodním obrázku můžete vidět polévku minestrone.
Minestrone je polévka, do které patří spousta zeleniny, ale také je skvělá tím, že zeleninu můžete přizpůsobit sezonnosti a tím získat její ještě lepší verzi.
POLÉVKA MINESTRONE
Suroviny:
- olej
- 50-100 g slaniny
- pórek
- mrkev
- řapíkatý celer
- zelí bílé
- cuketa
- sterilovaný rajčata
- česnek
- oregano
- sůl
- petrželka zelená
- těstoviny do polévky
Množství surovin, které použijete si můžete přizpůsobit své chuti a potřebě.
Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na oleji. Ke slanině přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, očištěnou a na proužky nakrájenou mrkev a oloupanou cuketu. Orestovanou zeleninu vložíme do vody, povaříme, abychom získali zeleninová vývar. Poté přidáme sterilovaná rajčata, na drobno nakrájené zelí a řapíkatý celer. Opět necháme povařit. Těstoviny můžete uvařit přímo v polévce, či je uvařit zvlášť v osolené vroucí vodě, a poté je přidat do servírované polévky, a tím zabráníme jejich rozvaření. Polévku dochutíme očištěným a prolisovaným česnekem, solí a oreganem dle chuti. Na závěr přidáme nasekanou zelenou petrželku.
Alergeny:
- 1 - lepek
- 8 - vejce
- 9 - celer
Na druhém obrázku, který je zobrazen níže, můžete vidět karbanátky pečené s rajčaty a paprikami.
Toto jídlo je u dětí hodně oblíbené, a to hlavně díky mletému masu.
KARBANÁTKY PEČENÉ S RAJČATY A PAPRIKAMI
Tento recept jsem čerpala z knihy Ve škole nám stále chutná.
Suroviny:
- 500 g směsi hovězího a vepřového mletého masa (hovězí maso zadní a vepřová plec)
- 1 cibule
- mléko
- 1 rohlík
- 1 vejce
- majoránka
- kmín mletý
- česnek
- sůl
- olej
- hořčice
- kečup
- 170 g rajčat
- 170 g papriky barevné
- máslo
Namletou, či hodně na jemno nakrájenou cibulku, předem namočený rohlík v mléce přidáme k mletému masu. Do této směsi dáme vejce, majoránku, kmín, očištěný a prolisovaný česnek, osolíme a dobře promícháme. Utvoříme karbanátky, rozložíme je na olejem vymazaný pekáč, každý potřeme směsí z hořčice a kečupu a dáme je zapéct. Omytá rajčata a očištěné papriky nakrájíme na proužky a lechce orestujeme na másle. Poklademe je na připravené karbanátky a ještě dopečeme. Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši či uvařené brambory.
Alergeny:
- 1 - lepek
- 3 - vejce
- 7 - mléko
Budu se na Vás těšit příště s dalšími recepty z naší školní jídelny.
Dobrou chuť!
Zděňka Jungová, vedoucí ŠJ