Opět vaříme s jídelnou!

5.3.2023 |  Zdeňka Jungová

Milí strávníci a vážení rodiče,

započal třetí měsíc roku 2023 a opět jsem si pro vás připravila dva recepty, které v naší jídelně vaříme.

Opět vaříme s jídelnou!

Na úvodním obrázku můžete vidět polévku minestrone.

Minestrone je polévka, do které patří spousta zeleniny, ale také je skvělá tím, že zeleninu můžete přizpůsobit sezonnosti a tím získat její ještě lepší verzi. 

POLÉVKA MINESTRONE

Suroviny:

  • olej
  • 50-100 g slaniny
  • pórek
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • zelí bílé
  • cuketa
  • sterilovaný rajčata
  • česnek
  • oregano
  • sůl
  • petrželka zelená
  • těstoviny do polévky

Množství surovin, které použijete si můžete přizpůsobit své chuti a potřebě.

Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na oleji. Ke slanině přidáme na půlkolečka nakrájený pórek, očištěnou a na proužky nakrájenou mrkev a oloupanou cuketu. Orestovanou zeleninu vložíme do vody, povaříme, abychom získali zeleninová vývar. Poté přidáme sterilovaná rajčata, na drobno nakrájené zelí a řapíkatý celer. Opět necháme povařit. Těstoviny můžete uvařit přímo v polévce, či je uvařit zvlášť v osolené vroucí vodě, a poté je přidat do servírované polévky, a tím zabráníme jejich rozvaření. Polévku dochutíme očištěným a prolisovaným česnekem, solí a oreganem dle chuti. Na závěr přidáme nasekanou zelenou petrželku.

Alergeny:

  • 1 - lepek
  • 8 - vejce
  • 9 - celer

 

Na druhém obrázku, který je zobrazen níže, můžete vidět karbanátky pečené s rajčaty a paprikami.

Toto jídlo je u dětí hodně oblíbené, a to hlavně díky mletému masu.

KARBANÁTKY PEČENÉ S RAJČATY A PAPRIKAMI

Tento recept jsem čerpala z knihy Ve škole nám stále chutná.

Suroviny:

  • 500 g směsi hovězího a vepřového mletého masa (hovězí maso zadní a vepřová plec)
  • 1 cibule
  • mléko
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • majoránka
  • kmín mletý
  • česnek
  • sůl
  • olej
  • hořčice
  • kečup
  • 170 g rajčat
  • 170 g papriky barevné
  • máslo

Namletou, či hodně na jemno nakrájenou cibulku, předem namočený rohlík v mléce přidáme k mletému masu. Do této směsi dáme vejce, majoránku, kmín, očištěný a prolisovaný česnek, osolíme a dobře promícháme. Utvoříme karbanátky, rozložíme je na olejem vymazaný pekáč, každý potřeme směsí z hořčice a kečupu a dáme je zapéct. Omytá rajčata a očištěné papriky nakrájíme na proužky a lechce orestujeme na másle. Poklademe je na připravené karbanátky a ještě dopečeme. Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši či uvařené brambory.

Alergeny:

  • 1 - lepek
  • 3 - vejce
  • 7 - mléko

 

Budu se na Vás těšit příště s dalšími recepty z naší školní jídelny.

 

Dobrou chuť!

Zděňka Jungová, vedoucí ŠJ 

 

Fotogalerie

Sdílet  

Děkujeme všem partnerům a podporovatelům

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies